Het medicijnwiel biedt waardevolle oefeningen om in liefdevolle verbinding te komen met jezelf en anderen. Het geeft je inzichten en wijsheid om in harmonie te leven, zowel met jezelf als met de wereld om je heen. Dit pad van zelfontwikkeling brengt je dieper in contact met jezelf, en helpt je stap voor stap los te laten wat je uit overleving hebt opgebouwd. Tijdens deze innerlijke reis ontdek je je schaduwkanten, die je kunt transformeren om je ware zelf te omarmen. Elke windrichting van het medicijnwiel heeft haar eigen practicus, die je waardevolle handvatten en richting geven op je pad van groei en bewustwording.
PRACTICUS VAN HET ZUIDEN
1. Niet oordelen: Onze oordelen komen voort uit ervaringen uit het verleden en wat ons is aangeleerd. Door te onderzoeken wat je ziet als goed of slecht, kun je boven die oude overtuigingen uitstijgen en je vooroordelen loslaten. Dit onderzoek helpt je te ontdekken wat deze oordelen eigenlijk over jezelf zeggen.
Oordelen zegt namelijk vaak meer over jezelf dan over de ander. Het legt je eigen overtuigingen, onzekerheden of pijnpunten bloot. Wanneer je iemand veroordeelt, reageer je meestal vanuit iets dat in jou wordt geraakt. Dit kan wijzen op dat wat je in jezelf afkeurt of nog niet hebt geaccepteerd. Door je oordeel onder de loep te nemen, krijg je inzicht in de delen van jezelf die nog heling of acceptatie nodig hebben.
Stel jezelf de vragen:
- Wat raakt dit oordeel in mij?
- Wat zegt dit over hoe ik naar mezelf kijk?
- Waarin trek ik mezelf of anderen naar beneden?
- Waarin houd ik nog vast aan een strikte mening?
2. Niet lijden betekent dat je niet meer meegaat in de oude verhalen die je jezelf vertelt. Hoewel pijn er mag zijn, maak je het niet groter dan nodig. Je hebt de kracht om te kiezen hoe je met die pijn omgaat. Door de dingen te accepteren zoals ze zijn, ontdek je je innerlijke kracht en wijsheid om moeilijke situaties te transformeren. Het vermogen om niet te lijden ligt in het loslaten van de verhalen die je pijn in stand houden.
Voorbeeld: Pijn: Je voelt je verdrietig omdat een vriend je niet heeft uitgenodigd voor een feestje. Dat verdriet is begrijpelijk en tijdelijk. Lijden: Je denkt: “Hij is vast boos op me” of “Ik ben niet leuk genoeg.” Hierdoor blijf je in dat verdriet hangen en maak je het groter. Je begint je onzeker te voelen en jezelf te veroordelen, wat leidt tot langdurig lijden.
Stel jezelf de vragen:
- Welke verhalen blijf ik mezelf vertellen die mijn pijn vergroten?
- Welke patronen houd ik in stand die me niet meer dienen?
- Waar maak ik de feiten groter door er lijden aan te koppelen?
3. Niet hechten gaat over het loslaten van de rollen, verhalen en etiketten waarmee je je hebt geïdentificeerd. Deze practicus omvat niet alleen je gehechtheid aan spullen, maar ook aan de erkenning en waardering van anderen. Vaak hechten we ons aan externe bevestiging om onszelf waardevol te voelen, en aan de behoefte aan veiligheid en zekerheid die ons een schijn van controle geeft. Wanneer je je aan deze zaken vastklampt, beperk je je eigen groei en ontwikkeling.
Bijvoorbeeld: Je rond een belangrijk project af op het werk en verwacht een compliment van je manager. Hij merkt het echter nauwelijks op. In plaats van teleurgesteld te zijn, denk je: “Ik deed dit voor mezelf.” Je waardeert je eigen inzet, ongeacht de erkenning van anderen, waardoor je je sterker en zelfverzekerder voelt.
Stel jezelf de vragen:
- Welke rollen bepalen nog steeds wie ik moet zijn?
- Waar identificeer ik mezelf mee, waardoor ik niet volledig mezelf kan zijn?
- Welke patronen en overtuigingen belemmeren me om vanuit mijn volledige potentieel te leven?
- Hoeveel waarde hecht ik aan de erkenning en goedkeuring van anderen?
- Hoe beïnvloedt mijn gehechtheid aan materiële zaken mijn geluk en welzijn?
4. Leven in schoonheid nodigt je uit om de schoonheid te zien, zelfs in uitdagende momenten of wanneer dingen onprettig zijn. Bijvoorbeeld, als een collega een negatieve opmerking maakt, probeer dan niet boos te worden, maar breng een glimlach in dat moment. Deze practicus leert je om schoonheid los te zien van jouw verhalen en verwachtingen.
Kijk met een open hart naar anderen, de natuur en de wereld om je heen. Deze practicus herinnert je eraan dat er altijd iets moois te vinden is in het leven, zelfs middenin uitdagingen. Door je ogen te openen voor de prachtige momenten die overal om je heen verborgen liggen, verrijk je je leven met diepe waardering en dankbaarheid. Het luchtig en het niet meteen persoonlijk maken, want je collega heeft hoogstwaarschijnlijk een rotdag.
Stel jezelf de vragen:
- Kan ik bij mensen door hun schaduw heen kijken en hun onschuld en licht zien?
- Hoe kan ik schoonheid ontdekken in situaties die ik als negatief beschouw?
- Welke kleine momenten van schoonheid zijn er vandaag in mijn leven geweest?
PRACTICUS VAN HET WESTEN
5. Leef voorbij de angst: Angst kan je belemmeren in je groeiproces en je weerhouden om in het moment te leven. Deze practicus nodigt je uit om je angsten onder ogen te komen, ze te omarmen en ze te transformeren. Leven voorbij de angst betekent dat je vrede en geweldloosheid kiest, zelfs als situaties bedreigend lijken. Natuurlijk kom je uitdagingen tegen en moet je gezonde grenzen stellen, maar je gebruikt liefde om je angst te overwinnen. Je bent bereid om in jezelf en de ander de onschuld te zien.
Door voorbij de angst te gaan, vind je een diepere verbinding met jezelf en anderen. Je ontdekt dat kwetsbaarheid en moed hand in hand gaan, en dat het loslaten van angst je de vrijheid geeft om volledig te leven. Je negeert je gevoelens van angst en onzekerheid niet; in plaats daarvan gebruik je ze constructief om te groeien. Je bent bereid om de diepere oorzaken van je angsten onder ogen te zien en ze te transformeren naar kracht en wijsheid. In dit proces leer je dat je angsten niet langer de controle over je leven hebben.
Bijvoorbeeld: Je hebt altijd een angst gehad om te spreken in het openbaar. Wanneer je de kans krijgt om een presentatie te geven, voel je de nervositeit opkomen. In plaats van je terug te trekken, adem je diep in en herinner je jezelf eraan dat je goed voorbereid bent. Je besluit het gewoon te doen. Terwijl je praat, voel je de angst verminderen en merk je dat je echt geniet van het delen van je kennis. Dit gevoel van overwinning geeft je vertrouwen om meer kansen te grijpen.
Stel jezelf de vragen:
- Welke angst leeft er nog in mij?
- Door welke emoties of gedachten laat ik mij leiden?
- Hoe kan ik mijn angst omzetten in kracht en groei?
6. Niets doen: Het is een kunst om jezelf toe te staan te vertragen en je te verbinden met je innerlijke wijsheid, intuïtie en diepste behoeften. Deze practicus leert je om niet mee te gaan in de drukte van de wereld en de chaos van je gedachten. Het nodigt je uit om momenten van stilte te omarmen en te reflecteren op wat er zowel binnenin jou als rondom jou gebeurt. Neem de tijd om stil te staan bij je gevoelens en geef jezelf de ruimte om te helen.
In de maatschappij waarin we leven, worden we vaak aangemoedigd om altijd maar bezig te zijn, waardoor we het belang van niets doen vergeten. Juist door te vertragen en stil te zijn. Door niets te doen, geef je jezelf de kans om te luisteren naar de fluisteringen van je ziel en in contact te komen met je diepste verlangens.
Stel jezelf de vragen:
- Lukt het mij om los te komen van het idee dat alles volgens mijn plannen moet verlopen?
- Vertrouw ik op een groter plan dat het beste met mij voor heeft en dat er mogelijkheden voor mij kunnen aandienen?
- Hoe kan ik momenten van stilte integreren in mijn dagelijkse leven?
7. Niet bemoeien: Deze practicus is belangrijk om niet meer mee te gaan in de strategieën en drama’s van jezelf of anderen. Je kiest er bewust voor om niet deel te nemen aan strijd of conflict en je neemt afstand van de emotionele escalatie. Dit betekent dat je geen energie meer steekt in verdedigen, schreeuwen of wegvluchten. In plaats daarvan richt je je op innerlijke reflectie en heling.
Voorbeeld: Stel je hebt een conflict met je partner, en je voelt je getriggerd omdat je het idee hebt dat je niet gehoord wordt. In plaats van meteen in de verdediging te schieten, schreeuwen of de schuld bij je partner neer te leggen, stop je even om naar binnen te kijken. Je vraagt jezelf af: “Wat wordt er in mij geraakt?” Misschien ontdek je een oud patroon van afwijzing of het gevoel dat je niet belangrijk bent. Door hier aandacht aan te geven en deze pijn te helen, kies je ervoor om geen deel te nemen aan het drama. Je maakt de keuze om de situatie vanuit rust en liefde te benaderen, in plaats van strijd en verdediging.
Stel jezelf de vragen:
- Lukt het mij om afstand te nemen van conflicten en het drama te vermijden?
- Wat gebeurt er in mij als ik getriggerd word? Kan ik daar met compassie naar kijken?
- Ben ik bereid om mijn eigen pijn te helen in plaats van het conflict verder te voeden?
8. Vertrouwen: Een belangrijke practicus is om moedig te kiezen voor een andere weg, zelfs als die spannend lijkt. Het is de kunst om ‘ja’ te zeggen tegen wat goed voor je is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je grenzen aangeeft, een nieuwe relatie aangaat of een eigen bedrijf begint. Het vraagt om kwetsbaarheid op een dieper niveau: de bereidheid om te falen en om niet krampachtig bij een groep te willen horen. Net zoals de beer in de natuur zijn weg vindt, vraagt het leven jou om los te komen van je verhalen en angsten. Het nodigt je uit om je donkere kanten te omarmen en je innerlijke kracht te ontdekken.
Vertrouwen betekent niet dat je geen twijfels of angsten hebt. Het betekent dat je ervoor kiest om deze gevoelens niet de controle over je leven te laten hebben. Het gaat om geloven in jezelf, in je capaciteiten en in het universum. Het is het vertrouwen dat, wat er ook gebeurt, je in staat bent om ermee om te gaan en te groeien. Dit is het pad van je hart, waar je je intuïtie en innerlijke wijsheid volgt. Soms betekent dat dat je in het diepe springt en de sprong waagt zonder precies te weten wat er gaat gebeuren.
Stel jezelf de vragen:
- Wat durf ik nu nog niet te doen, maar zou ik graag willen?
- Hoe kan ik mijn angsten omarmen en ze gebruiken als een kracht om te groeien?
- Waar in mijn leven kan ik ‘ja’ zeggen tegen wat goed voor me is?
PRACTICUS VAN HET NOORDEN
9. Beginners mind: De practicus van de instelling van een kind is dat je jouw vooropgestelde ideeën loslaat. Het betekent de eenvoud te zien en jezelf te openen als een kind, met een open hart en een open mind vol verwondering. Deze practicus nodigt je uit om de bagage van je verhalen en verwachtingen los te laten en niet als een filter over je huidige ervaringen te leggen. Je bent nieuwsgierig als een kind, alsof je alles voor het eerst beleeft.
Je stapt in elke ervaring met een open mind en laat je oude gedachtenpatronen los. De beginners mind herinnert je eraan om de magie en schoonheid in elke ervaring te ontdekken. Je geeft jezelf toestemming om zonder vooroordeel te zijn en jezelf over te geven aan dat moment. Je stapt in een wereld van onbegrensde mogelijkheden.
Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je altijd hetzelfde boswandelingetje maakt, langs de bekende paden en vertrouwde uitzichten. Op een dag besluit je af te wijken van je vaste route en sla je een onbekend pad in. Terwijl je door de bomen loopt, valt je oog op een open plek die je nooit eerder hebt gezien. In het midden staat een prachtige oude boom, met mos begroeid, en een groep herten staat rustig te grazen. Dit onverwachte moment brengt je een gevoel van verwondering en verbinding met de natuur. Door je routine los te laten, ontdek je iets bijzonders dat je anders nooit had opgemerkt.
Stel jezelf de vragen:
- Kan ik mij opstellen alsof ik alles voor de eerste keer beleef?
- Ben ik in staat mijn patronen volledig anders te doen?
10. Leef consequent: Deze practicus brengt het besef dat elke handeling van jou impact heeft op de toekomstige generaties. De indianen geloven, en dit is ook wetenschappelijk onderbouwd, dat elke handeling de volgende zeven generaties beïnvloedt. Consequent leven betekent dat je moeiteloos aanpassingen doet in je gedrag en handelen die ten goede komen voor je ware zelf, anderen en de aarde. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en gedrag. Je herkent wanneer je handelt uit angst en je maakt bewuste keuzes om in liefde te handelen.
Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je een ouder bent en je merkt dat je vaak gefrustreerd reageert op kleine dingen, zoals wanneer je kinderen niet luisteren. In plaats van je frustratie te uiten, kies je ervoor om dieper in jezelf te kijken en te onderzoeken wat deze frustratie triggert. Je besluit om elke keer dat je deze frustratie voelt, even stil te staan en diep adem te halen. Dit geeft je de ruimte om kalm te reageren en met liefde te communiceren. Door deze bewustere keuze, beïnvloed je niet alleen je eigen emotionele welzijn, maar ook de manier waarop je kinderen omgaan met hun eigen emoties. Je leert hen de waarde van zelfreflectie en vreedzaam communiceren, wat positieve effecten kan hebben op hun toekomstige relaties en gezinnen.
Stel jezelf de vragen:
- Lukt het mij de verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik denk en doe?
- Lukt het mij om mijzelf niet naar beneden te halen en er zelfs voor anderen te zijn?
11. Wees transparant: De belangrijke practicus van transparant zijn is dat je je masker afzet en stopt met verschuilen achter delen of rollen. Vaak hebben de rollen die je bent gaan aannemen een functie; ze verbergen onbewust iets, zoals onzekerheid, angst voor afwijzing of de angst om niet geliefd te zijn. Transparant zijn ontstaat wanneer je jezelf volledig laat zien zoals je bent en niets meer verbergt. Het betekent dat er overeenstemming is tussen wie je zegt dat je bent en wie je werkelijk bent. Je doet je niet anders voor en bent eerlijk in je communicatie naar jezelf en de ander. De ware jij is de ziener; die ziet dat alles wat je doet beïnvloed wordt door je gedachten en handelingen.
Stel jezelf de vragen:
- Laat ik mijn talenten helemaal zien, of wil ik me soms nog verbergen?
- Ben ik eerlijk in mijn communicatie met de ander over wat ik voel en denk?
12. Wees integer: De practicus van integer zijn is dat je oprecht meent wat je zegt en erkent dat het woord een kracht tot schepping heeft. Als je jezelf keer op keer vertelt dat je niet goed genoeg bent, niet knap genoeg, of dat je nooit een gezonde relatie kunt hebben, trek je onbewust mislukking aan. Echter, als je oprecht meent wat je zegt, bouw je een spirituele kracht op die essentieel is als je een betere wereld wilt creëren. Je woorden krijgen kracht en brengen vertrouwen, ook waar de ander op kan bouwen.
Stel jezelf de vragen:
- Kan ik op mijzelf vertrouwen?
- Kan de ander op mij vertrouwen?
- Houd ik mijn woord?
PRACTICUS VAN HET OOSTEN
13. Beheersen van tijd: Deze practicus leert je dat tijd een menselijke constructie is. In het Westen beschouwen we tijd als een lineair fenomeen, waarbij de toekomst voor ons ligt en het verleden achter ons. We zien tijd als een pijl die onophoudelijk doorvliegt. Echter, de wijsheid van het beheersen van tijd toont ons dat het niet alleen een pijl is, maar ook een wiel; het is niet alleen een rechte lijn (aards concept) maar een cyclisch gebeuren. De niet-lineaire tijd wordt als heilig beschouwd. De practicus van het beheersen van tijd geeft toegang tot een werkelijkheid die voorbij de oppervlakte van tijd reikt.
In de lineaire tijd heerst het principe van causaliteit – oorzaak en gevolg. Dit principe vormt de basis van de moderne wetenschap. “Dit gebeurt, daarom gebeurt dat.” Het verleden wordt altijd geacht de oorzaak te zijn van het heden, en alles lijkt in een vast patroon te lopen. Echter, als je de tijd als een wiel ziet, is het belangrijkste principe synchroniciteit.
Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je op een drukke ochtend haast hebt om naar je werk te gaan. Terwijl je in de auto zit, komen er voortdurend verkeerslichten op rood en sta je telkens stil in de file. Je begint gefrustreerd te raken en denkt: “Waarom overkomt mij dit? Ik had beter thuis kunnen blijven.” Maar in plaats van je frustratie te voeden, besluit je om het moment te omarmen. Je realiseert je dat dit misschien een kans is om even te vertragen en na te denken over wat echt belangrijk voor je is.
Terwijl je daar zit, komt er een gedachte bij je op: je had een vriend beloofd te bellen die het moeilijk heeft. Normaal gesproken had je dit wellicht overgeslagen omdat je dacht dat je geen tijd had. De synchroniciteit van deze vertraging helpt je om in contact te komen met je vriend, wat leidt tot een waardevol gesprek dat jullie band versterkt. In dit geval hielp het universum je niet alleen om jezelf te vertragen, maar ook om iets goeds te doen voor een ander. Toeval is geen toeval.
Door het beheersen van tijd geef je het universum de mogelijkheid te doen wat het van nature doet: samenwerken ten behoeve van jou. Dan laat je de overtuiging los dat je de wereld om jou heen moet manipuleren zodat het leven in jouw voordeel uitpakt. In de heilige tijd ben je in een staat van verruimd bewustzijn waar zowel de toekomst als het verleden samenkomen en alles tegelijkertijd gebeurt. Vanuit deze plek van tijdloosheid kun je de wereld dromen en ervaren op een manier die veel dieper en rijker is dan je je kunt voorstellen.
Stel jezelf de vraag:
- Lukt het mij om in het nu te leven?
14. Eigenaar van je eigen projecties: Deze practicus leert je om je schaduwkant en projecties te erkennen. Je ontdekt dat wat je in anderen ziet, vaak een reflectie is van je innerlijke wereld, een oud mechanisme, een oud verhaal. Door deze erkenning neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel en geluk. Je begrijpt dat anderen niet verantwoordelijk zijn voor jouw pijn of geluk: het zijn je eigen projecties die je ziet. Deze schaduwen zijn die delen van jezelf die diep van binnen voelen dat ze niet goed genoeg zijn, ongewenst zijn of een mislukking zijn. Ze reageren nog steeds vanuit bescherming wanneer ze een trigger voelen.
Het universum reageert op deze projecties en doet er alles aan om ze waar te maken. Als je diep van binnen gelooft dat je er niet toe doet, niet getalenteerd of onaantrekkelijk bent, dan zal het universum je bewijs leveren dat je gelijk hebt. Het bevestigt de overtuiging die je gelooft, totdat je iets anders gaat geloven.
Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je vaak gefrustreerd raakt door een collega die altijd de aandacht naar zich toetrekt en zichzelf voordoet als de expert in elk gesprek. Terwijl je deze frustratie ervaart, realiseer je je dat je boosheid misschien wel iets zegt over hoe jij jezelf in die situaties ziet. Misschien voel je je onzeker over je eigen kennis of waarde, wat je in de projectie op je collega projecteert.
In plaats van je te richten op de tekortkomingen van je collega, begin je te reflecteren op jezelf. Waarom voel je je zo? Wat zegt deze frustratie over je eigen gevoelens van ontoereikendheid? Door deze vragen te stellen, erken je dat jouw onvrede niet echt over de ander gaat, maar over jouw eigen innerlijke strijd. Je besluit om je focus te verleggen van de frustratie naar zelfontdekking. Je begint actief te werken aan je zelfvertrouwen en je herinnert jezelf eraan dat jouw waarde niet afhankelijk is van de mening van anderen.
Als je jezelf ziet als waardevol en geliefd, dan zul je de liefde om je heen ervaren. Wees je bewust van je projecties. Kijk diep in jezelf en transformeer jouw schaduwkant.
Stel jezelf de vragen:
- Stoor ik mij nog aan de ander, en waar aan?
- Wat zegt dat over mij?
- Wijs ik mijzelf nog af?
- Wat erken ik nog niet in mijzelf wat de ander mij spiegelt?
15. No mind: Deze practicus herinnert je eraan dat je je niet hoeft te laten beheersen door oude verhalen of hoe je leven eruitziet, zelfs als je bijvoorbeeld moeite hebt om de juiste partner of een baan te vinden. No mind leert je dat je je moet bevrijden van de beperkingen van je gedachten en contact moet maken met je innerlijke wijsheid, die boven alle gedachten uitstijgt. Je identificeert je niet langer met je gedachten en wordt de meester van je geest. Om deze staat van no mind te bereiken, is het essentieel om eigenaarschap te nemen over alles wat je doet, denkt en voelt.
Bijvoorbeeld: Stel je voor dat je onlangs een sollicitatiegesprek hebt gehad, maar je hebt het gevoel dat je niet goed hebt gepresteerd. Terwijl je de dagen na het gesprek in bed ligt, blijven je gedachten malen: “Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom heb ik deze vraag niet beter beantwoord? Ik ben gewoon niet goed genoeg.” In dit moment wordt je overweldigd door oude verhalen van zelftwijfel en angst.
Door de practicus van no mind te omarmen, besef je dat je deze gedachten niet hoeft te geloven. Je kunt besluiten om een moment stil te zitten, je ogen te sluiten en je gedachten te observeren. Je vraagt jezelf af: “Wie is er gekwetst? Wie zegt; ik ben niet goed genoeg? Wie is er boos? Wie haalt er adem?” Terwijl je deze vragen stelt, merk je dat er een deel van jou is dat rustig en onveranderd blijft, zelfs te midden van de chaos van je gedachten. Dan kom je in de ruimte van no-mind en deze innerlijke wijsheid is jouw leidraad.
Stel jezelf de vragen:
- Ben ik de regisseur van mijn gedachten?
- Lukt het mij om de observator te zijn?
16. Heilige pad van de alchemie: Bij deze practicus ontdek je de diepe samenhang en verbinding tussen alles in de natuur. Hier begrijp je dat niets op zichzelf staat, maar dat alles met elkaar is verweven in een prachtige cyclus. De mens is niet afgescheiden van de natuur; integendeel, we zijn een onderdeel van de natuur.
Elke gedachte, handeling en emotie die je ervaart, heeft een directe invloed op je lichaam. Van binnenin vindt er een chemisch proces plaats dat voortdurend in beweging is. Wat je doet, denkt en voelt, heeft niet alleen invloed op jezelf, maar ook effect op anderen om je heen, zelfs als je dat niet altijd direct kunt waarnemen. Op het pad van de heilige alchemie leer je je bewust te worden van deze verbindingen. Als je positiviteit uitstraalt, creëer je een golf van liefde en harmonie die zich verspreidt naar anderen. Op dit pad kun je ervaren hoe jouw innerlijke transformatie de wereld om je heen kan veranderen.
Stel jezelf de vraag:
- Kan ik zien wat de natuur mij vertelt?