Wat is perfectionisme, hoe komt het en hoe kom je er weer vanaf?

PerfectionismePerfectionisme op zich is niet slecht. Het houdt in dat je goed je best doet om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Het helpt je het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je doorslaat in je perfectionisme en continu perfectionistisch gedrag vertoont, waarbij falen pijn doet.

Je verwijt jezelf dan misschien dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan. Je twijfelt aan jezelf en bent erg kritisch naar jezelf. Wat je ook bereikt, het is nooit goed genoeg. Hierdoor ben je niet alleen ontevreden over je werk, maar ook over jezelf. Dit kost heel veel energie en kan leiden tot overspannenheid en burn-outs. Ook als het niet zo ver gaat, zal perfectionisme leiden tot minder productief gedrag. Dit komt omdat perfectionisten bang zijn om kritiek te krijgen, en daardoor de opdracht uitstellen. Ook is er weinig ruimte voor plezier, groei en creativiteit.

Oorzaken

Veel mensen hebben last van overdreven perfectionisme. De hedendaagse maatschappij is veeleisend en mensen zijn bang om fouten te maken. Bang om afgewezen te worden. Perfectionisme komt voort uit angst. Mensen gebruiken hun perfectionisme om succes, waardering of liefde te krijgen. De meeste perfectionisten weten wel dat ze (te) hoge eisen stellen aan zichzelf. Er blijft alleen vervelend stemmetje klinken in hun hoofd, dat zegt dat ze iets niet goed doen. Dit is vaak een overtuiging die ergens in de jeugd is ontstaan.

Perfectionisten hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Hun gevoel van eigenwaarde is gebaseerd op goedkeuring van anderen. Ons zelfbeeld is opgebouwd uit alles wat we hebben meegemaakt, hebben gehoord en wat we geloven. Dat heeft veelal te maken met wat anderen ons hebben laten geloven over onszelf. Misschien heb je toen je jong was te vaak gehoord dat je slecht was in rekenen, dat je lelijk was of dom. Na verloop van tijd kan je dit gaan geloven. Dan is het onderdeel van je zelfbeeld geworden.

Oplossing

Om van je perfectionisme af te komen, zul je dus moeten gaan werken aan je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Omdat de belemmeringen vaak geworteld zijn in je onderbewuste, is hypnose een uitkomst. Met hypnotherapie kan ik je helpen de oorzaken van jouw lage zelfbeeld op te sporen en je negatieve overtuigingen om te buigen.

Een mooie techniek die ik graag bij je toepas, is dat ik jou kan tonen hoe de beste versie van jezelf eruit ziet. Zonder het perfectionisme. Beeld je dat maar eens in. Stel je eens voor dat je zelfvertrouwen hebt en ontspannen bent, dat je ‘nee’ kan zeggen en doet wat je zelf hebt besloten dat je wil. Het gaat erom dat jij je goed gaat voelen over jezelf, dat jij negatieve overtuigingen los kan laten. Natuurlijk help ik je hier graag bij.

Geplaatst in Weblog Esther Voetée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*